Al op zijn elfde jaar hielp Pieter ’s ochtends met het klaarzetten van het hotelontbijt. ‘Mijn moeder en vader werkten beiden in de horeca en mijn broer heeft ook een eigen restaurant. Dus ja, de familie Mooij heeft gastvrijheid in de genen.’ En dat is te merken in 1723 Voorburg!
Pieter ontmoette zíjn (gast)vrouw Sandra in hotel Hof van Holland in Noordwijk. ‘Mijn vader werkte daar als restaurantmanager. Sandra werkte daar als receptioniste en ik werkte er in de avonduren na schooltijd. Wat een leuke tijd was dat.’ En dat terwijl Pieter in eerste instantie het horecavak helemaal niet in wilde. ‘Horeca betekent altijd werken als anderen feestvieren en vrij zijn. Zo ben ik met kerst jarig en als er vroeger een feestje van de voetbal was, werkte ‘Pietertje’ in het hotel. Mijn moeder raakte echter gehandicapt en was daardoor eigenlijk altijd thuis voor ons. Daar was ik – hoe gek het ook klinkt – wel blij mee, we kwamen niets te kort!’
Op zijn 24ste directeur
Uiteindelijk kroop het bloed waar het niet gaan kon, en ging Pieter toch de middelbare en daarna de hogere hotelschool doen. ‘Tijdens mijn opleiding hogere hotelschool werkte ik ambulant bij Savelberg in Voorburg. En blijkbaar deed ik iets goed, want op mijn 24ste werd ik directie-assistent en vervolgens directeur aan het Oosteinde. In die tijd zette Sandra Brasserie De Koepel op als bedrijfsleider, van scratch af aan.’
Luxe horeca is topsport
Pieter had daarvoor al ruime ervaring opgedaan in de bediening bij de luxe horeca. ‘Dat was echt topsport’, herinnert hij zich nog. ‘Dagelijks hielden we elkaar scherp. Dat ging niet altijd zachtzinnig, maar ik heb veel geleerd.’ Pieter werkte onder meer bij Cas Spijkers (De Swaen **), die bekend is geworden van het kookprogramma ‘Koken met Sterren’, restaurant Latour (*) van Huis ter Duin en Sea Grill (**) in Brussel.
Het zilveren couvert
‘In 2002 zijn Sandra en ik getrouwd. Inmiddels hebben we drie kinderen: Yanick, Pippa en Guusje. In Voorburg, dezelfde plek als ons huidige restaurant 1723, hebben we eerder The Village Lounge gehad. Kort nadat het open was en moeilijk liep kregen wij snel de boel draaiende. Onze opening staat op mijn netvlies gebrand. We verwenden iedereen met een vijfgangen amusediner, ruim 600 man waren er! Willemien Brand, wereldwijd nummer één in visueel werken, had daarvoor een prachtige muurschildering gemaakt. Dat deed zij samen met aanwezigen die een ‘streepje’ mee wilden zetten. In de Gouden Pollepel, toen nog Haagsche Courant, stonden wij wekenlang nummer één. We kregen ook een keer het zilveren couvert voor onze prijs-kwaliteitverhouding. Hier ging ik voor het eerst echt koken. Goede vriend Pieter Bosters en ik maakten samen een nieuwe kaart en diverse flessen wijn verder gingen we ’s ochtends aan de slag. Volle bak (vooruit)!’
De aanzet tot 1723
‘Vanuit The Village terug naar Noordwijk, waar we hotel Hof van Holland kochten. Mooie, maar zware periode. We moesten onder meer de financiële crisis doorstaan. Te lang en gecompliceerd verhaal, maar in 2010 was het genoeg. Stoppen is ook ondernemen, schade beperken zullen we maar zeggen. Pieter pakte – aanpakker als hij is – van alles aan. Van groenten rijden tot helpen van een vriend bij Mijn Keuken in Wouw, tot bedrijfsleider in een drankengroothandel of salesmanager bij Van der Valk Nootdorp. ‘In die tijd schreef ik wel een concept, om samen met San te kunnen gaan doen wat we leuk vinden: gasten verwennen en verrassen, gezelligheid. Zo is 1723 Voorburg geboren.’
Hoge kwaliteit, schappelijke prijs
In 2015 kwam de kans om de kleine 1723 in de Herenstraat te beginnen. De eerste jaren echt samen, Sandra aan de voorkant en ik in de keuken. Uitbreiding volgde in de huidige locatie aan de Kerkstraat in Voorburg. ‘Ook hier zetten we de hoge kwaliteit en mooie spullen voor een schappelijke prijs voort. We kregen daarvoor bij Hof van Holland eerder een Bib-Gourmand van Michelin’, vertelt Pieter met terechte trots. 1723 Voorburg scoorde in 2023 een NEGEN! in de Telegraaf en vervolgens wederom een mooie score in de Gouden Pollepel, dit keer in het AD.
Hier voel ik me thuis
‘Inmiddels helpt onze zoon Yanick twee avonden in de keuken. Om wat centjes bij te verdienen naast zijn studie Luchtvaartechnologie. Hij heeft dan ook inmiddels een helicopterview in de keuken’, lacht Pieter. ‘Onze dochter Pippa helpt Sandra met verve in de bediening. Zij doet dit jaar examen en heeft wel oren naar de hogere hotelschool. Guusje doet 3 vwo, helpt zaterdagen in de afwas, zeer georganiseerd en heeft creatief talent. Zij volgen hun gelukkig eigen weg, niet persé horeca-gericht en dat is goed!! Zelf kijk ik terug op een jeugd, waarin gewerkt moest worden, maar ook tijd was voor buitenzijn en veel voetbal. Veel was ik ook op het strand te vinden na school. Dat gun ik hen ook. In Voorburg voel ik me thuis, wat ik ook heb als ik Oisterwijk (vanuit de tijd met Cas Spijkers) binnenrij. Maar het allerbelangrijkste: Ik hoop dat onze gasten zich thuisvoelen bij 1723 Voorburg!’

Pieter en Sandra op kerstgala hotelschool

Pieter met de kinderen

Trouwdag van Sandra en Pieter

Pieter met vader en broer